вторник, 26 май 2009 г.

Квалификация на монтажници на климатици

Според информация на уважавания Български вестник Капитал, правителството подготвя лицензиране на техническите лица занимаващи се с хладилна и климатична техника- сервизи за хладилници и климатици, монтажници на климатици и др.

Това лицензиране се предвижда да има сила от 4 юли 2009 година, като то най-вероятно основно ще засегне всички хора, които монтират и извършват гаранционно обслужване на домашни и професионални климатици, както и на промишлени хладилни инсталации.

Интересното е че в проектозакона е записано, че лицензи се издават на хора, които имат минимум три години стаж като монтажници на климатици и сервизни техници. Ако този текст се приеме излиза, че напрактика млади хора трудно биха се заели с монтаж и сервиз на климатици, тъй-като не притежават лиценз за работа, а за да се сдобият с такъв е необходимо да работят, т.е. нещо като параграф 22. В интерес на истината, според проекта всички, които инсталират или поддържат климатици за да се сдобият със серфикат за правоспособност е необходимо да имат или три годишен стаж или да притежават поне удостоверение за професионално обучение, издадено от професионални училища, гимназии, колежи или лицензирани центрове. Дотук всичко е много добре, защото всички монтажници на климатици би следвало да са добре обучени и квалифицирани, но не става ясно дали се предвижда увеличаване на местата в професионалните училища. Пазара на климатици в България се се развива с всяка изминала година и необходимостта от кадри във фирмите монтиращи климатици расте пропорционално. За да се задоволи тази нужда досега фирмите наемаха хора с техническа грамотност и извършваха собствено обучение и за собствена сметка, което запълваше донякъде празнината. Друг е въпроса доколко фирмите извършват качествено обучение на персонала и дали самите хора имат достатъчно време и мотивация да увеличат своята квалификация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар